В новия търговски център на Истанбул Галатапорт привлича вниманието първият автомобил

...
В новия търговски център на Истанбул Галатапорт привлича вниманието първият автомобил
Коментари Харесай

Турция произведе собствен модел електромобил

В новия търговски център на Истанбул Галатапорт привлича вниманието първият автомобил турско произвеждане ТОГГ (TOGG), който е изложен на фона на панорамата на джамията " Султан Ахмед " и историческия храм " Света София ", съобщи Българска телеграфна агенция.

“Много огромен интерес има още от първия ден. Много жители посещават центъра единствено с цел да видят автомобила, живо се интересуват от детайлностите към него и най-много по кое време ще стартира серийното произвеждане, посочват организаторите на ревюто. 

Всъщност първият турски автомобил, ”местен и народен ”, както го назовават известно, е напълно електрически, по концепцията на тъй наречените умни устройства, модел седан.

С декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган компанията ТОГГ Отъмотив джоин венчър груп (TOGG- Türkiye`nin Otomobili Girişim Grubu) стартира производството на автомобила в град Бурса.

За основаването на автомобила бяха вложени 22 милиарда турски лири (3,21 милиарда долара). Проектиран е от италианската компания Пиринфарина (Pininfarina SpA). Планира се да бъдат създадени общо пет модела, като годишно ще се пускат на пазара 175 000 коли.

Първата серия се чака да бъде пусната през март 2023 година по случай 100-годишнината на турската република.

Очакванията и желанието на турските жители е  правителството да насърчи искащите да закупят автомобил локално произвеждане с дълготрайни заеми, както при плана ТОКИ за всеобщите жилища.

На 18 юли 2020 година е положен първият камък на завода на терен от 100 хектара (250 акра), който ще дава работа на  4300 души.

Акумулаторите ще се създават в взаимно дружество с китайската компания Farasis Energy, която твърди, че батериите ще устоят 1 милион километра и ще могат да се зареждат от 10% до 80% за по-малко от 20 минути. Пробегът с едно зареждане ще е над 500 км, а общоприетият електрически контакт (230V) ще осигурява пълно зареждане за една нощ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР